dijous, 22 d’octubre del 2015

26 espècies als Aiguamolls de l'Empordà (I)

Aquest cap de setmana hem viatjat a l'Empordà per avistar ocells, i la veritat és que ha estat una sortida molt satisfactòria. En total hem aconseguit avistar més de 30 espècies, de les quals en destacaraem les 26 que més ens han cridat l'atenció.

Comencem amb una dosi de patos (ànecs pels normatius de la llengua). El que són patos com a tal, només vam avistar el Collverd i el Xarxet, de la resta res de res. En les fotos podreu veure les diferències entre ambdós especiès, sent el mirallet blau -en el collverd- i verd -en el xarxet- el més distintiu.

Ànec collverd mascle i femella (Anas platyrhynchos)
Xarxet (Anas crecca)
Seguint amb els anàtids, donem la benvinguda al blog al majestuós (i enorme) Cigne mut, així com a la Oca vulgar. I fora dels anàtids però en la mateixa línea, tornem a trobar al Cabusset i al nostre nou amic el Corb marí.

Cigne mut (Cygnus olor)

Oca vulgar (Anser anser)
Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
Corb marí (Phalacrocorax carbo)

Cambiem de família per retrobar-nos de amb el nostre grup preferit: els ardeids. Els nostres vells coneguts Bernat Pescaire, Martinet Blanc i Esplugabous també es van deixar veure durant la nostra visita. Fins i tot l'esquerp Agró Blanc va treure el cap i ens va deixar fer-li alguna foto decent. Vam tenir la sort de poder fotografiar els Flamencs, que encara no han marxat. 

Bernat Pescaire (Ardea Cinerea)

Martinet blanc (Egretta garzetta)

Esplugabous (Bubulcus ibis) sobre un cavall

Agró blanc (Ardea alba)
Flamenc (Phoenicopterus roseus)

Per altra banda, un clàssic dels Aiguamolls que encara no havíem pogut veure enlloc més és la Cigonya. Es tracta d'una espècie introduïda per l'home en aquest parc. En un principi només hi havíen dos exemplars, en l'actualitat s'hi poden trobar centenars. Es tracta d'una acció molt exitosa delparc i que ha fet que la cigonya esdevingui pràcticament una icona del mateix.

Cigonya (Ciconia ciconia) amb Agró Blanc al davant
Deixem estar els ocells més "d'aigua" i comencem a mirar al cel. Un dels motius pels quals ens sentim satisfets amb aquesta sortida és perquè ens hem endinsat en el món dels rapinyaires. Fins ara només havíem tingut el plaer amb el Xoriguer, però en aquesta sortida hem avistat i fotografiat 4 espècies -bé, en realitat 3 i mitja-. Ja aconseguim diferenciar el Xoriguer fent l'aleta sobre els camps i aiguamolls, així que el vam avistar varies vegades i li treure alguns retrats. Un dels nouvinguts al blog és l'Arpella, en principi omnipresent al parc però invisible pels nostres ulls amateurs fins ara, així com l'Aligot comú. La sorpresa la porta l'Aguila pescadora que vam aconseguir avistar i semifotografiar. Si fos per nosaltres ni ens n'haguessim adonat, però el cas és que vam trobar uns companys ornitòlegs amb més nivell que havíen anat a avistar l'Aguila pescadora als aiguamolls i ens van ensenyar on i quina era. Es veu que només n'hi han dos d'aguiles d'aquestes per Catalunya. Fer-li una foto decent, del tot impossible, però tenim aquesta com a testimoni de que hi era (es demana un exercici d'imaginació i fe).

Xoriguer (Falco tinnunculus)
Arpella vulgar (Circus aeruginosus)
Aligot comú (Buteo buteo)
Àguila pescadora (Pandion haliaetus)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada